Dråpslag mot de som behöver samhällets stöd
Debattartikeln publicerades i VLT den 30 november 2019:
Individ- och familjenämnden i Västerås har det mycket tufft ekonomiskt. Därför har ett arbete inletts för att uppnå en budget i balans och förra veckan behandlades en utökad handlingsplan i nämnden. Många av de förslag som presenterades ansågs varken vara socialt eller ekonomiskt hållbara och möttes av bestörtning och starkt motstånd från Vänsterpartiet och många västeråsare.
Lyckligtvis förkastade den politiska majoriteten (S, MP, C och L) många av neddragningarna men det finns fortfarande förslag som oroar oss. Att utreda framtiden och eventuellt avveckla sex missbruksboenden i Västerås kommer att slå undan benen på de redan svaga.
Utifrån den bostadssituation Västerås befinner sig i känns det inte som en rimlig lösning att lägga ner fungerande boenden och istället satsa på fler boendestödjare. Särskilt inte i ett läge när så många västeråsare står utan en egen bostad och där det är mycket svårt att komma in på bostadsmarknaden.
Att bara tänka tanken att stänga kvinnoboendet Freja är ett hån mot missbrukande kvinnor. Freja är ett fantastiskt boende som hjälper på så många plan. Att få bo i ett boende med andra med kvinnor och med kvinnlig personal ger ett stöd och säkerhet som en boendestödjare någon gång i veckan aldrig kan ge.
Västerås stads missbruksvård har byggts upp under lång tid för att möta de behov som finns. Vi vill se en missbruksvård med olika boendeformer, öppenvård och stöd även i framtiden.
Från Vänsterpartiets sida är det tydligt att nämndens ekonomiska ram är för smal och behöver utvidgas kommande budgetår. Givetvis behöver vi också se över vissa kostnader, till exempel måste vi sluta upp med kostsamma privata alternativ och lägga krutet på egna lösningar inom socialtjänsten.
Framför allt behöver individ- och familjenämnden jobba i en takt som möjliggör välavvägda beslut med konsekvensanalyser. Kortsiktiga nedskärningar kommer längre fram att ge ett berg av utgifter för såväl Västerås stad som Region Västmanland och andra delar i det offentliga välfärdssystemet.
Det känns extra allvarligt att en del av ansvaret lämpas över på Region Västmanland som redan brottas med ekonomiska problem och köer. Exempelvis la den styrande minoriteten (S, C, L) i sin besparingsiver ett förslag som innebar att såväl Tillnyktringsenheten som Lågtröskelmottagningen inte skulle kunna startas. Dessa förslag har nu dragits tillbaka efter påtryckningar från Vänsterpartiet.
Den styrande minoriteten i regionen har också initierat ett nygammalt förslag om ”nära vård”. Den nära vården utgår från vård så nära den behövande som möjligt och där är samverkan viktigt. Men att utveckla samverkan med nedlagda verksamheter inom kommunernas individ- och familjeomsorg ter sig väldigt svårt.
Varken region eller kommun har råd att ta bort stödet från de som behöver vårt stöd mest och som inte skriker högst.
Hans Jansson (V)
regionråd
Anna Maria Romlid (V)
oppositionsråd