Ingen god jul i välfärden
Debattartikel publicerad i VLT den 21 december 2019
Ingen god jul i välfärden
Många är glada över att vi lämnat ett grått november som knappt bjöd på några soltimmar. Nu är vi inne i december där i alla fall julljusen skiner och nyårslyktorna sprakar. Men det är inte så mycket annat som lyser upp tillvaron. I välfärden är bristen på solsken påtagligt.
Det är inte en överdrift att hävda att vi har en välfärdskris i Sverige. Och den finns också i Västerås. Vi har en underfinansierad skola där alla barn inte får stöd efter behov, på våra äldreboenden springer personalen benen av sig utan att hinna med sina arbetsuppgifter och inom socialtjänsten hotar ett sparpaket att dra undan mattan för de som har det allra tuffast.
Vi ser också att fler kvinnor söker sig till civilsamhället och kyrkan för ekonomiskt stöd. Matfattigdomen är faktum och många behöver stöd till matkassar och för att kunna betala elräkningen. Dessutom är Västerås en av de städer där hemlösheten är som störst.
Det börjar bli länge sedan som Sverige var världsmästare i jämlikhet. Den statliga långtidsutredningen som presenterades i dagarna slår fast att inkomstskillnaderna har ökat sedan 1980-talet och fortsätter öka. Om den negativa utvecklingen fortsätter kommer Karl-Bertil Jonssons julafton inte längre spegla en svunnen tid. Vad var det som gick så fel?
Den som vill förstå välfärdskrisen behöver ”följa pengarna” som det brukar heta i amerikanska filmer. De senaste decenniernas stora samhällsförändring är en historisk omfördelning av pengar och makt från offentlig sektor till privat sektor, från arbetare till företagsägare och från de som inte har till de som har. I ett samhälle med växande klassklyftor kommer fattigdom, segregation, rasism och otrygghet som ett brev på posten.Välfärdskrisen är inte – som de blåa och bruna partierna hävdar – invandrarnas fel. Det är en förenklad och fördummande jakt på en syndabock, en jakt som får förödande konsekvenser för de som drabbas och för samhället i stort. Och när vi i Vänsterpartiet påtalar det uppenbara, att rasistiska förklaringsmodeller har blivit rumsrena, blir vi avfärdade. Trots att forskningen visar att ökad rasism är ett av många tecken på att vi lever i ett alltmer ojämlikt samhälle där människor ställs mot människor. När politiker skyller på invandrare så vet du att de har slut på ursäkter.
Systemskiftet är inte någon naturlag. Det är resultatet av politiska beslut fattade av högerpartier och till viss del socialdemokrater. Lyckligtvis är ingenting statiskt, allt går att förändra även om det kommer att ta tid.
Fördelningspolitik är huvudsakligen en nationell fråga men i Vänsterpartiet Västerås nöjer vi oss inte med att hålla tummarna för ökade statsbidrag. Det är därför vi, till skillnad från den politiska majoriteten (S, L, C, MP), vill satsa rejält på välfärden här och nu. För om julen ska kunna vara en tid för vila, gemenskap och återhämtning för alla västeråsare måste vi ha en fungerande välfärd.
Anna Maria Romlid (V)
oppositionsråd