Debattartikel

Utförsäljningen av Mimer – så gick det

Debattartikeln publicerades i VLT den 18 februari 2020:

Det är nu två år sedan 
Mimer sålde ut 749 lägenheter till fastighetsbolaget Hembla, före detta D Carnegie. Beslutet togs i kommunfullmäktige där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de borgerliga partierna talade om “en bra, långsiktig samarbetspartner som kan bidra till att stärka Bäckby och Skallberget.”

I dag vet vi hur det gick. För några månader sedan sålde Hembla lägenheterna vidare till tyska Vonovia, ett företag med samma affärsmodell: köpa slitna hyresfastigheter, lyxrenovera, chockhöja hyror och sälja.

”Vi köper för 10 000 kronor per kvadratmeter, renoverar för 5 000 kronor och höjer hyran så att värdet höjs till 20 000 kronor per kvadratmeter.” Så förklarar Ulf Nilsson, vd på ett liknande fastighetsbolag, upplägget.

Vänsterpartiet varnade för utförsäljningen och protesterade tillsammans med hyresgästerna. När Hembla sedan tog över började uppgivna hyresgäster höra av sig till Hyresgästföreningen. Den nya hyresvärden tog inte felanmälningar på allvar och fixade inte sådant som behövde lagas eller bytas ut.

En som däremot har fixat det för sig är fastighetsmiljardären Mikael Andersson som har gjort stora vinster genom Hembla. Han har bland annat köpt en lyxvåning med pool på Strandvägen i Stockholm och en ranch för 200 miljoner kronor i Texas – granne med familjen Bush.

Det är lätt att bli upprörd på enskilda miljardärer som skor sig på hyresgästers bekostnad men historien om Hembla är också berättelsen om hur Västerås har blivit en bricka i ett globalt finansspel om hyresfastigheter. Hembla ägs av den amerikanska fastighetsjätten Blackstone som granskas i Fredrik Gerttens dokumentärfilm Push.

Det tyska bolaget Vonovia är en annan sådan fastighetsjätte. Att företaget nu köper hyreslägenheter på Bäckby och Skallberget hänger ihop med att Vonovia har stött på motstånd i hemlandet. Tyska hyresgäster, gräsrotsaktivister och lokalpolitiker har fått nog. Nyligen infördes ett hyresstopp i Berlin efter att hyrorna skenat under flera år.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de borgerliga partierna i Västerås gjorde tvärtom. De välkomnade de internationella fastighetsjättarna och låter hyresgästerna betala priset.

Vänsterpartiet var emot att sälja ut Mimers lägenheter för två år sedan. Det är vi fortfarande.

Anna Maria Romlid (V)
oppositionsråd

Kopiera länk