Pressmeddelande

Öronmärk en miljon för antirasism

Öronmärk en miljon kronor varje år för arbete mot rasism. Det föreslår Vänsterpartiet Västerås i en motion som lämnas in till kommunfullmäktige imorgon.

Just nu protesterar människor mot rasism i många av världens länder. Västerås stad har en värdegrund som tar ställning för alla människors lika värde och vikten av mångfald.

Nu vill Vänsterpartiet Västerås att kommunen ska avsätta en miljon kronor varje år för sitt antirasistiska arbete. Pengarna ska finnas i kommunstyrelsens budget och tanken är att förvaltningar och verksamheter kunna ansöka om medel till exempelvis utbildningar och workshops.

– Det räcker inte med vackra ord och skrivelser. Som kommun måste vi även i handling visa att vi står upp för antirasistiska värderingar, säger Hawar Asaiesh (V), ersättare i kommunstyrelsen.

I motionen föreslås också att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att ta fram en lista på organisationer, föreläsare och material som andra kommuner har använt sig av vid liknande
satsningar gällande antirasism. Kampen mot rasism har länge varit en av Vänsterpartiets viktigaste frågor.

– Den rasism som finns i samhället är inte enskilda och isolerade händelser. Dessa är symtom på ett samhälle där rasismen har normaliserats. Där människor blir avhumaniserade. Och det är helt oacceptabelt, säger Hawar Asaiesh.

Kopiera länk