Motion

En miljon mot rasism

Motion till Västerås kommunfullmäktige

Stärk Västerås stads antirasistiska arbete

Under våren 2020 har människor protesterat mot rasism i många av världens länder. Rasismen fortsätter tyvärr prägla mänskliga samhällen, även här i Sverige och i vår kommun. 

Ett samhälle fritt från rasism är bara möjligt om alla jobbar tillsammans för att nå detta mål. Det kan inte endast ligga på personer som utsätts för rasism att ta den kampen, utan det måste göras i hela samhället och på alla nivåer.

Den rasism som finns i samhället är inte heller enskilda och isolerade händelser. Dessa är symtom på ett samhälle där rasismen har normaliserats. Där människor blir avhumaniserade. Och det är helt oacceptabelt.  

Det är hög tid att att Västerås stad stärker upp det antirasistiska arbetet. Vi vill att kommunen ska visa att vi menar allvar när vi pratar om allas lika värde och vikten av mångfald. Det räcker inte med vackra ord och skrivelser i vår värdegrund. Som stad måste vi även i handling visa att vi står upp för antirasistiska värderingar.

Vänsterpartiet är ett antirasistiskt parti och för oss är det en självklarhet att alltid jobba för ett samhälle fritt från rasism. Vi kommer alltid stå upp för alla människors lika värde.

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

att införa en öronmärkt antirasistisk miljon under kommunstyrelsen varje år som förvaltningar och verksamheter kan söka pengar från för att arbeta med antirasism (exempelvis utbildningar och workshops) i enlighet med motionens intentioner.

att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en lista på ett antal organisationer, föreläsare och material som andra kommuner har använt sig av vid liknande satsningar gällande antirasism.

Anna Maria Romlid      
Lars Nordin
Hawar Asaiesh
Vicktoria Bagi
Olle Kvarnryd

Västerås 2020-06-17

Kopiera länk