Motion

Installera ett system för att låsa skolor och förskolor vid yttre hot

Motion till Västerås kommunfullmäktige

Skolan och förskolan har blivit en allt mer utsatt arbetsplats. Det kan vara allt från hotfulla föräldrar, enskilda elever som är hotfulla mot varandra och grupper av elever från en annan skola som hotar någon på skolan. 

Trots att skolan och förskolan är mycket utsatta arbetsplatser, både för elever, barn och lärare, saknas det samordnande insatser i kommunen för att förbättra den fysiska säkerheten så att inte obehöriga kan ta sig in i lokalerna och hota de som arbetar eller befinner sig där. Ett exempel på detta är att under skoltid är det relativt vanligt att skolor får information om att någon elev på skolan är hotad av en grupp elever från en annan skola. Den informationen får man oftast via någon elev som läst om det på sociala media. Den hotande gruppen är på väg till skolan för att ”göra upp”. Då måste alla eleverna inrymma skolan snabbt och alla ytterdörrar låsas, samtidigt som polisen meddelas.

Finns det bara en entré till skolan eller förskola är det lätt att ha kontroll, men de flesta skolor och inte minst förskolor liknar rävgryt med många ytterdörrar och det är svårt, om ens möjligt, att snabbt manuellt låsa alla dörrar på kort tid. När inte nyckelpersoner är på plats som har tillgång till låsfunktioner och de koder som krävs är verksamheten illa ute. Här skulle det behövas en gemensam översyn över låssystemen på skolorna och förskolorna och en teknisk lösning som alla har tillgång till och som gör att man enkelt kan låsa alla dörrar samtidigt. 

Till exempel; Samma tillgänglighet som tidigare skåp för brandlarm. Låsningen aktiveras av den enskilde medarbetarens ”blipp”/”tag” tillsammans med dennes kod som nu endast används för att låsa upp dörrar. Det finns säkert redan beprövade tekniska lösningar för detta omvända förfarande.

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

att fastighetsnämnden i samråd berörda nämnder får i uppdrag att ta fram en låsfunktion som är tillgänglig för all personal i skolan och förskolan.

att fastighetsnämnden i samråd berörda nämnder skyndsamt installerar den framtagna låsfunktionen på samtliga kommunala skolor och förskolor i Västerås

Anna Maria Romlid (V)
Lars Nordin (V)
Hawar Asaiesh (V)
Shiar Mala Said (V)
Vicktoria Bagi (V)
Västerås 2020-10-15

Kopiera länk