Pressmeddelande

Inför gratis mensskydd på skolor

Pressmeddelande den 25 november 2020 från Vänsterpartiet Västerås:

V: Inför gratis mensskydd på skolor

Elever på kommunens grund- och gymnasieskolor ska ha tillgång till kostnadsfria mensskydd. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Kostnadsfria mensskydd i skolan har diskuterats i flera kommuner och har redan införts i bland annat New York och Skottland. Det är både en klassfråga och en jämställdhetsfråga, skriver Vänsterpartiet i sin motion som är en del i att bekämpa barnfattigdom, enligt partiet.

– Ingen ung tjej ska behöva missa skolan för att hon inte har råd med mensskydd och är orolig att mensen blöder igenom, säger Hawar Asaiesh (V), ledamot i Västerås kommunfullmäktige.

Många unga har föräldrar som kan köpa mensskydd, men Vänsterpartiet framhåller att det ibland kan det kännas pinsamt att fråga föräldrarna och det kan bli en ganska stor utgift för den som lever på studiebidraget. För dem blir det en merkostnad för mensskydd, som till exempel bindor, tamponger, och menskopp som ofta överstiger 500 kronor om året.

– Hälften av Sveriges invånare har en livmoder. Men det finns fortfarande ett tabu kring mens, säger Hawar Asaiesh.

I ett första steg vill Vänsterpartiet att Västerås stads tjänstepersoner utreder hur man bäst kan erbjuda unga tjejer kostnadsfri utdelning av mensskydd på skolor.

Kopiera länk