Debattartikel

Majoriteten fortsätter att smygspara på västeråsarna

Coronakrisen har gjort skillnaderna ännu tydligare. De av oss som sitter i kassan, kör buss eller arbetar med äldre måste fortfarande vara på våra arbetsplatser i samma utsträckning som tidigare. Det är dessutom jobb där man har nära kontakt med många människor, med den risk det innebär. För många med otrygga anställningar har otryggheten blivit ännu större. Vissa har också förlorat sina arbeten.

Mot denna bakgrund presenterade den politiska majoriteten i Västerås (S, L, C och MP) sin tredje budget för några veckor sedan. Liksom tidigare år lyfte de fram ”satsningar” på skola, vård och omsorg. Vad de talade mindre om, även denna gång, är att de inte kompenserar nämnderna för pris- och löneökningar fullt ut. Det motsvarar en besparing på 80 miljoner kronor nästa år.

Förskolenämnden är ett tydligt exempel. Först får nämnden ett sparbeting på 18 miljoner kronor och sedan använder majoriteten ungefär hälften av den summan (9,2 miljoner kronor) för att göra ”satsningar” på förskolan. Men i själva verket ska alltså förskolenämnden spara 8,8 miljoner kronor nästa år.Därutöver lägger majoriteten en generell besparing på alla nämnder på ytterligare 80 miljoner kronor. Sammanlagt sparas 160 miljoner kronor. De ger med ena handen och tar tillbaka med andra handen. Att tala om satsningar tycker vi är ohederligt.

Dessa årliga smygbesparingar i kombination med högre krav från de styrande politikerna gör att stressen hela tiden ökar för människor som jobbar i välfärden. Det är ingen slump att vi lever i en tid av lärarprotester, förskoleuppror och undersköterskeuppror. Som medborgare märker vi de gradvisa besparingarna varje gång vi inser att välfärden har blivit sämre utan att kunna peka exakt när det hände. Eller nu, under coronakrisen, när bristerna inom äldreomsorgen blottläggs för alla.

Utöver generella besparingar väljer majoriteten att höja priset på bussen för barn över 7 år, ungdomar och äldre över 65 år. Från januari kommer en enkelbiljett att bli 7 kronor dyrare för dessa grupper som redan har det tufft ekonomiskt. En obegriplig prioritering som slår hårt mot en ensamstående förälder som har förlorat jobbet under pandemin.

I Vänsterpartiets budgetförslag för 2021, “För en rättvis framtid”, tar vi ett samlat grepp för att bekämpa ojämlikheten. Förskolan, skolresultaten, fritiden, familjens ekonomi, familjens situation och framtida jobbmöjligheter. Allting hänger ihop och med en offensiv politik utan smygbesparingar kan vi vända utvecklingen. Därför satsar vi brett på välfärden, på att fördela resurser efter behov och på tidiga förebyggande insatser.

Allra mest satsar vi på individ- och familjenämnden där strama budgetramar har ställt till det ordentligt. Det går inte att spara på människor som behöver stöd, särskilt inte under en samhällskris.

Skolan spelar en nyckelroll för att alla västeråsare ska få samma möjligheter. Därför satsar vi 76,4 miljoner kronor på skolan och 38 miljoner kronor på förskolan inklusive pris- och löneökningar. Ett statsbidrag möjliggör att äldreomsorgen får 59 miljoner kronor extra efter en uppräkning för priser och löner med 31,2 miljoner kronor.

På sista raden får alla kommunala nämnder mer pengar med vårt förslag, jämfört med majoritetens förslag. Nu behövs mer resurser, inte fler applåder. Vi finansierar våra satsningar med en skattehöjning på 35 öre och sänkta löner för heltidspolitiker, inte smygbesparingar och höjda avgifter i kollektivtrafiken.

Med Vänsterpartiets politik får vi starkare sociala skyddsnät och tryggare, bättre livsvillkor för alla västeråsare. Låt oss minska klassklyftorna, bygga ut välfärden och öka framtidstron.

Anna Maria Romlid (V)

Lars Nordin (V)

Hawar Asaiesh (V)

Vicktoria Bagi (V)

Shiar Mala Said (V)

Gabriella Holwden (V)

Harri Åman (V)

Marie Wiberg (V)

Kopiera länk