Pressmeddelande

Frys hyrorna under pandemin, Mimer

Pressmeddelande den 15 december 2020 från Vänsterpartiet Västerås:

Frys hyrorna under pandemin, Mimer

Förhandlingarna mellan Mimer och Hyresgästföreningen har strandat. Det beskedet kom idag. Nu kräver Vänsterpartiet frysta hyror under pandemin.

Det kommunala bostadsbolaget Mimer står fast vid att höja hyrorna med 2,7 procent nästa år. Liksom Hyresgästföreningen tycker Vänsterpartiet att det är orimligt att höja hyrorna mitt under en pågående pandemi eftersom många har fått det tufft ekonomiskt.

– Alla behöver hjälpa till under pandemin, men det offentliga har ett särskilt ansvar. Det ansvaret tar inte Mimer, säger Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd.

Mimer har fört fram att deras drygt 20 000 hyresgäster har klarat av att betala hyran under krisen, vilket tolkas som att betalningsförmågan är god. Enligt Vänsterpartiet är förklaringen att människor, i otrygga tider, prioriterar hyran medan andra räkningar staplas på hög. Det visar också statistik hos Kronofogden.

– Det är inte raketvetenskap precis. Alla som har behövt vända på varje krona någon gång vet att hyran betalas först, säger Anna Maria Romlid.

Nu ska Hyresmarknadskommittén medla mellan Mimer och Hyresgästföreningen. Vänsterpartiet tycker att den politiska majoriteten borde sätta ner foten.

– S, L, C och MP har makten att stoppa de planerade hyreshöjningar, men väljer hög
avkastning framför solidaritet och medmänsklighet, säger Anna Maria Romlid.

Kopiera länk