Debattartikel

Stoppa Mimers hyreshöjningar

Debattartikel publicerad i VLT den 18 december 2020

Alla behöver hjälpa till under pandemin, men det offentliga har ett särskilt ansvar. Det ansvaret tar inte vårt kommunala bostadsbolag Mimer som vill se en hyreshöjning med 2,7 procent nästa år.

Liksom Hyresgästföreningen tycker Vänsterpartiet att det är orimligt att höja hyrorna mitt under en pågående pandemi. Många västeråsare har hamnat i en ekonomiskt tuff situation, inte minst de drygt 20 000 av oss som bor i en Mimerlägenhet. Vi som bor trångt, inte kan arbeta hemifrån eller tvingas trängas i kollektivtrafiken är dessutom särskilt drabbade under krisen eftersom vi utsätts för större smittorisk. Att få höjd hyra skulle bli ytterligare en börda.

Mimer för envist fram att hyresgästerna har klarat av att betala hyran under pandemin, vilket tolkas som att betalningsförmågan är god. Men förklaringen är att människor, i otrygga tider, prioriterar hyran medan andra räkningar staplas på hög. Det visar statistik hos Kronofogden och det vet alla som har behövt vända på varje krona.

I veckan strandade förhandlingarna mellan Mimer och Hyresgästföreningen och nu ska Hyresmarknadskommittén medla. Den politiska majoriteten (S, L, C och MP) har makten att stoppa de planerade hyreshöjningar, men väljer hög avkastning framför solidaritet och medmänsklighet. Hjärtlöst, tycker vi i Vänsterpartiet. Frys hyrorna under pandemin.

Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd
Hawar Asaiesh (V), ersättare i kommunstyrelsen
Vicktoria Bagi (V), ledamot i fullmäktige

Kopiera länk