Pressmeddelande

Bygg fler gemenskapshus i Västerås

Pressmeddelanden den 2 februari 2021 från Vänsterpartiet Västerås:

Bygg fler gemenskapshus i Västerås 

Fler och fler vill bo kollektivt. Nu tycker Vänsterpartiet att Mimer ska bygga två gemenskapsboenden i Västerås.  

Av de drygt fyrtio kollektivhus som finns i Sverige växte de flesta fram under 80-talet, främst i de större städerna. Ett gemenskapsboende är i princip ett vanligt bostadshus med normala lägenheter i olika storlekar, som ofta har en något mindre boyta och kök än i andra bostadshus. Men därutöver finns gemensamma lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, verkstad och andra utrymmen för hobbyaktiviteter och umgänge, ofta också gästrum.

Alla har olika visioner om hur de vill bo. För de som vill bo kollektivt finns få alternativ på dagens bostadsmarknad, säger oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V).

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Vänsterpartiet att Mimer ska bygga ett gemenskapsboende för västeråsare i andra halvan av livet och ett gemenskapsboende för alla åldrar och familjekonstellationer.

Många längtar efter ett mer socialt boende med gemenskap, större känsla av samhörighet och meningsfullhet. Gemenskapsboenden är också mer hållbart, bland annar minskar koldioxidutsläppen, säger Anna Maria Romlid (V).

Kopiera länk