Debattartikel

Skydda vårt dricksvatten – rösta ja till nedläggning av flygplatsen

Rent vatten är en livsviktig resurs. I många länder blir man som turist avrådd från att dricka vattnet som kommer ur kranarna. Det är flaskvatten i petflaskor som gäller. Orsakerna till bristen på rent vatten varierar, men torka, ökenspridning, föroreningar och krig är viktiga förklaringar.

Enligt FN-förbundet Globalis så påverkar vattenbrist ungefär 2 miljarder människor i världen och antalet beräknas stiga de kommande åren.

I Sverige och Västerås är vi lyckligt lottade. Det är bara vid extrem torka som vi behöver vara varsamma med vattnet, men det vatten Mälarenergi levererar är alltid av god kvalitet och går att dricka. En självklarhet tycker ni kanske. Vi betalar ju vattenavgifter och skatt, så vi har ju rätt till rent vatten.

För oss och många andra som bor på landet och har egen brunn är det här inte alls så självklart. Det är en gåva att ha rent vatten som inte är förorenat av till exempel miljögifter, stora skogsavverkningar eller underliggande saltvattensamlingar.

Men vad har det här med Västerås flygplats att göra? Jo, flygplatsen ligger nära, ja alldeles intill, Västerås vattenskyddsområde varifrån västeråsarna får sitt dricksvatten.

Vid brandövningar på flygplatser används ett brandskum som innehåller flera olika sorters PFAS-kemikalier. Giftiga ämnen som enligt den forskning som görs ökar risken för bland annat testikelcancer och sjukdomen PCOS som gör det svårt för kvinnor att bli gravida. I Vetenskapsradion Klotet, 3 februari, tar man upp en aktuell rättsprocess i Ronneby där man diskuterar ansvaret för att dricksvattnet innehåller mycket höga halter av PFAS-kemikalier som sannolikt orsakats av brandövningar på Kallinge flygplats.

Även på Västerås flygplats har det tidigare genomförts brandövningar med PFAS alldeles intill vårt vattenskyddsområde. Brandövningarna görs nu på särskilt säkrade områden och med vatten. Men vad händer om det blir skarpt läge då man måste använda brandskum med PFAS-kemikalier? Ska piloten eller brandmännen taxa in det brinnande planet till den yta som är säkrad för brandskum innan man kan påbörja släckningsarbete?

Den tidigare användningen av PFAS-kemikalier och användningen av glykol vid avisning av flygplan och annan kemikalieanvändning gör att dagvattnet från flygplatsen är starkt förorenat. Det påverkar grundvattnet och avrinningen via Limstabäcken ut till Västeråsfjärden och Mälaren.

Mälarenergi uppger att halterna av PFAS-kemikalier i dricksvattnet är mycket låga och långt under de uppsatta gränsvärdena. Vi är ändå oroliga för vad som kan hända med vårt dricksvatten. Det finns signaler på att EU kan komma att sänka gränsvärdena för PFAS. Är det för att ämnena är ännu giftigare än vad man tidigare bedömt? Stora mängder PFAS-kemikalier i dricksvattnet vore en katastrof för Västerås och västeråsarna. För oss är det obegripligt att det finns röster som försvarar en olönsam och av de allra flesta ointressant flygverksamhet samtidigt som man helt bortser från de miljörisker som flygplatsen innebär.

Lars Nordin (V)

Ia Nordin (V)

Kopiera länk