Pressmeddelande

Nej till Fullerö fideikommiss

Pressmeddelande 13 april 2021

Nej till Fullerö fideikommiss

En förlegad patriarkal rest från gamla tider. Det tycker Vänsterpartiet om fideikommisser och partiet föreslår att Västerås stad inte ska förorda en förlängning av Fullerö fideikommiss.  

Carl Johan Cronstedt, innehavare av Fullerö fideikommiss, vill att fideikommissen förlängs. Det innebär att egendomen som bland annat innefattar Fullerö slott även fortsättningsvis inte ska kunna säljas och endast kan ärvas av innehavarens äldste son. 

Imorgon ska kommunstyrelsen svara på en remiss från statliga fideikommissnämnden och den politiska majoriteten (S, L, C och MP) i Västerås vill att fideikommissen förlängs.   

Adelns privilegier har avskaffats, men än lever rester kvar. Nu har kommunen chansen att driva på för en total avveckling av fideikommisser. Det är sunkigt att förorda en förlängning, säger Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd.

Redan 1963 röstade riksdagen för att avveckla systemet. Då fanns drygt hundra fideikommisser i Sverige. Idag finns ett tiotal kvar som har förlängts på dispens. Argumenten för att behålla fideikommisser handlar ofta om att bevara kulturhistoriska värden.  

I Sverige har vi många sätt att bevara kulturarvet utan att åsidosätta dagens arvslagstiftning. Tar man jämställdhetsfrågan på allvar går det inte att blunda för en patriarkal ordning från det gamla feodalsamhället, säger Anna Maria Romlid (V).  

Det är regeringen som beslutar om fideikommisser och beslutet om Fullerö kan bli ett slags prejudikat eftersom innehavaren inte bara vill förlänga med en generation, utan tills vidare.

Desto större anledning att Västerås stad sätter ner foten och säger ifrån, säger Anna Maria Romlid (V).

Kopiera länk