Skola på distans har slitit på unga
Skola på distans har slitit på unga
Ökad psykisk ohälsa och kunskapstapp. Gymnasieelever har drabbats hårt av pandemin. Nu vill Vänsterpartiet veta hur eleverna i Västerås har påverkats.
Sedan den 1 april får gymnasieelever återvända till skolan. Folkhälsomyndigheten bedömer att de negativa konsekvenserna av att hålla skolorna stängda väger tyngre än förtjänsten.
I en interpellation till Carin Lidman (S), ordförande i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, vill oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V) veta hur gymnasieelever i Västerås mår efter en lång tid med distansundervisning. Men också vad Västerås stad har gjort för att möta en ökad psykisk ohälsa.
– I flera delar av landet har gymnasieskolor sett en ökning av elever som söker hjälp hos elevhälsan. Det talas till och med om en Coronageneration. Att Västerås skulle vara ett undantag är tyvärr svårt att tro, säger oppositionsrådet Anna Maria Romlid (V).
I en enkät som SVT har genomfört vittnar gymnasieelever även om att de lär sig mindre nu än före pandemin. Vänsterpartiet vill veta hur Västerås stad ska motverka kunskapstappet som beror på flera orsaker, bland annat på ökad frånvaro bland elever och lärare, distansundervisning och hemförhållanden.
– De elever som är i störst behov av stöd har drabbats mest under pandemin. Likvärdigheten i skolan har urholkats ytterligare, säger Anna Maria Romlid (V).