Nämndinitiativ

Ta arbetsgivaransvar för våldsutsatta

På tre veckor har fem kvinnor i Sverige mördats av män. Under förra året polisanmälde nästan 9000 kvinnor i landet våld i nära relation, men mörkertalet tros vara stort då mäns våld mot kvinnor fortfarande för många är ett tabubelagt ämne. För att förebygga att män överhuvudtaget tar till våld krävs ett långsiktigt normförändrande arbete, men det behövs också direkta åtgärder här och nu för att upptäcka och erbjuda skydd till våldsutsatta. Inga fler kvinnor ska behöva dö innan samhället agerar.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, har var fjärde kvinna någon gång utsatts för våld av nuvarande eller tidigare partner, också män och personer i samkönade relationer kan drabbas. Den som lever med våld har ofta svårt att själv ändra sin situation eller be om hjälp. SKR lyfter därför att chefer kan vara ett viktigt stöd för våldsutsatta genom att rutinmässigt ställa frågan om våld i nära relation till sina medarbetare.

Med hänvisning till ovanstående föreslår Vänsterpartiet:

  • Att Västerås stad ska ta arbetsgivaransvar för våldsutsatta genom att rutinmässigt ställa frågor om våld i nära relation till anställda.
Kopiera länk