Debattartikel

Marknadshyror – vägen mot ökade klassklyftor

Snart kan marknadshyror bli verklighet i Sverige. Det skulle innebära kraftigt höjda hyror.

Marknadshyra innebär att gå från det system vi har i dag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Forskningen visar entydigt att marknadshyror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent i storstäderna och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna. De enda som skulle tjäna på en sådan modell är fastighetsägarna. Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad de har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och klassklyftorna har blivit allt djupare.

Det betyder att en hyresrätt här i Västerås som i dag kostar 7 000 kronor i månaden i stället skulle kunna få en månadshyra på 9 100 kronor. 2 100 kronor mindre i månaden känns väl i plånboken för alla men speciellt för de som ändå har det svårt. Ju populärare ett område är, desto högre hyra ska man få sätta.

Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden? Om regeringen och samarbetspartierna L och C går fram med det förslaget lägger man grunden för ökad segregation.

Det här är inte det enda problemet marknadshyror för med sig. En sådan chockhöjning av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo, och undersökningar visar att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. Allt detta måste finansieras av skattepengar. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur fickan på skattebetalarna för att i stället bli till vinst för fastighetsägarna.

Fler av de borgerliga partierna hävdar att det skulle öka incitamenten för att bygga mera men det är tydligt att redan i dagens system är det en bra affär att både bygga nytt och att äga hyresrätter.

Steget till en egen bostad skulle också bli betydligt längre för grupper som redan kan ha svårt att få en sådan; ungdomar, nyanlända, nyskilda med flera.

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökningar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Ändå kan marknadshyror snart bli en verklighet, om Socialdemokraterna och högerpartierna får bestämma.

Vasiliki Tsouplaki

riksdagsledamot Vänsterpartiet Västmanland

Kopiera länk