Pressmeddelande

Kommunanställda utbildas om mäns våld mot kvinnor

Vänsterpartiet väntas få bifall på en motion om att utbilda kommunanställda om mäns våld mot kvinnor. Varje år blir cirka tjugo kvinnor dödade av en man som de har eller har haft en relation med.

Kommunstyrelsen välkomnar Vänsterpartiets förslag att genomföra en utbildning om våld i nära relationer. Utbildningen ska vända sig till samtliga anställda inom Västerås stad. På torsdag förväntas kommunfullmäktige bifalla motionen.

– Våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Hemmet ska vara en trygg plats, inte en plats förknippad med kontroll, misshandel, våld och rädsla, säger Hawar Asaiesh (V), ledamot i kommunfullmäktige.

Mäns våld mot kvinnor har länge varit en prioriterad för Vänsterpartiet. I april uppmärksammades frågan i flera medier efter att kvinna i Linköping, en kvinna i Nacka och en kvinna i Alvesta mördades under samma vecka.

“Genom kunskap ökar förutsättningarna för att både förebygga och upptäcka våld, men också för att kunna ge stöd och skydd till dem som har utsatts”, skriver Vänsterpartiet i motionen. 

– Vi kommer aldrig acceptera att män är ett av de största hoten mot kvinnor, säger Hawar Asaieh (V).

Vänsterpartiets motion

Kopiera länk