Motion

Kompetenslyft gällande rasism i skolan

Motion till Västerås kommunfullmäktige

 Trakasserier och diskriminering är ett stort samhällsproblem och vissa grupper är mer utsatta än andra. De senaste åren har Stiftelsen Friends kartläggningar visat att kränkningar kopplade till etnicitet, dvs. av rasistisk karaktär, är den vanligaste grunden för trakasserier av barn i både mellan- och högstadiet.

I årets Friendsrapport framkommer att utvecklingen inte går åt rätt håll. Bland eleverna som har uppgett att de är utsatta för kränkningar på mellan- och högstadiet är de vanligast förekommande trakasserierna återigen kopplade till diskrimineringsgrunden etnicitet: 22 procent (Åk 3–6) och 16 procent (Åk 6–9).

Trots detta samt det faktum att forskningsstudier från bl.a. Harvard University visar hur rasism och dess konsekvenser skadar barns psykiska och fysiska hälsa så saknar många skolor fortfarande konkreta verktyg för att medvetet arbeta förebyggande och hantera kränkningar, trakasserier och ojämlik behandling som har sin grund i afrofobi eller annan diskriminering p.g.a. hudfärg. Detta bidrar till att tusentals barns upplevelser av rasism i skola och förskola inte erkänns.

I rapporten Vuxna – vad gör dom? som nyligen tagits fram av Rädda Barnen delar barn med sig av sina erfarenheter av rasism och diskriminering, och hur de upplever att vuxna hanterar det. Rapporten visar att de vuxna som arbetar i skolan måste få betydligt större kompetens om vad rasism är och förhindra att det sker.

Att uppleva rasism i unga år sätter djupa spår. Vi vill därför att skolorna ska ges utrymme att jobba mer systematiskt med trygghetsarbetet. Vi vill avsätta mer tid och resurser för likabehandling och höja kompetensen hos skolpersonalen vad gäller rasism generellt och hur man förebygger den specifikt.

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

–  Att grundskolenämnden och nämnden för utbildning och arbetsmarknad får i uppdrag att höja kompetensen hos skolpersonalen vad gäller rasism generellt och hur man förebygger den specifikt.

–  Att utreda möjligheten att införa ett resurscentrum för kränkningar och diskriminering kopplat till rasism.

– Att samtlig personal inom Västerås Stads skolor får stöd och handledning kring hur man i sitt dagliga arbete kan jobba kring kränkningar och diskriminering kopplat till rasism.

 

 

Anna Maria Romlid

Hawar Asaiesh

Vicktoria Bagi

Shiar Mala Said

Harri Åman

Vänsterpartiet Västerås

2021-11-11

Kopiera länk