Pressmeddelande

V: Vi vill stoppa marknadsskolan

Pressmeddelande den 15 december 2021 från Vänsterpartiet Västerås:

Färre lärare, ökad segregation och glädjebetyg. Den bilden ger Vänsterpartiet av de vinstdrivande skolorna i Västerås i en ny rapport.

Ungefär en tredjedel av alla barn i Västerås går i en fristående skola. Majoriteten av dessa skolor drivs i aktiebolagsform och det är dessa som Vänsterpartiet riktar in sig på i rapporten “Vinstjakt på skolans bekostnad” som partiet har tagit fram.

De vinstdrivande skolorna har bland annat färre lärare, färre legitimerade lärare och färre specialpedagoger än de kommunala skolorna, enligt rapporten som bygger på statistik från Skolverket och aktuell forskning.

– Lärare är en kostnad i skolföretagens kalkyler och precis som alla aktiebolag försöker de hålla nere kostnaderna. Men utbildning är en mänsklig rättighet, ingen handelsvara. Det är eleverna som får ta smällen när vinstjakt tillåts i skolan, säger Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd.

På de vinstdrivande gymnasieskolorna i Västerås är 31 procent av betygen högre än elevernas resultat på nationella prov. Den motsvarande siffran för kommunala gymnasium är 12 procent.

– Lärarna måste kunna göra en samlad bedömning när de sätter betyg. Men eftersom vinstdrivande gymnasium konsekvent sätter högre betyg har glädjebetyg blivit ett reellt problem. Drabbas gör de elever som tar studenten från ett kommunalt gymnasium och vill plugga vidare, säger Anna Maria Romlid.

Ett av det största problemet med vinstdrivande skolor, enligt Vänsterpartiet, är att skolsegregationen ökar. Statistik från Västerås stad visar att elever till högutbildade föräldrar är överrepresenterade på fristående skolor.

– Vi har länge haft en bostadssegregation och nu har vi fått en skolsegregation i Västerås. Skolans uppgift är att utjämna skillnader mellan människor, men de vinstdrivande skolorna förstärker klassamhället, säger Anna Maria Romlid.

 

Kontakt

Anna Maria Romlid (V), oppositionsråd, 076-569 48 87 eller 073-833 47 71

 

Bilagor

Bild på Anna Maria Romlid. Foto: Linda Eliasson
Rapporten “Vinstjakt på skolans bekostnad”

 

Länk till V:s sida om marknadsskolan i Västerås: https://vasteras.vansterpartiet.se/marknadsskolan/

Kopiera länk