Motion

Fria arbetsskor inom vård och omsorg

De som jobbar inom vård och omsorg går långa sträckor varje dag på hårda betonggolv. I hemtjänsten är personalen ute i alla typer av väder. Arbetet ställer ställer krav på bra skor som ger det stöd som behövs. Men en bra sko kostar och tyvärr är det så att alla inte har möjlighet att lägga uppemot 1 000 kronor för en sko att ha på jobbet. Istället köper många de skor som är billigast. Det är inte ovanligt att personalen arbetar i badtofflor eller foppatofflor. 

Belastningsskador och ont i knän, höfter, rygg, nacke och axlar beror ofta på att man har fel skor som gör att man både står och går på fel sätt. Stadiga och fotriktiga skor motverkar dessa skador. Bra arbetsskor för personal i vård och omsorg är även en jämställdhetsfråga. Inom mansdominerade yrken ingår oftast skor som en del av arbetsklädseln, så borde det även vara inom kvinnodominerade yrken. 

Västerås stads personal förtjänar skor av god kvalitet så att de kan utföra sitt viktiga arbete utan att riskera att utsättas för olyckor eller belastningsskador på grund av vad de har på fötterna. 

Vänsterpartiet föreslår fullmäktige att besluta:

att Västerås stads personal inom vård och omsorg får skor betalda av arbetsgivaren 1 gång per år.

Hawar Asaiesh (V) Shiar Mala Said (V) Marie Wiberg (V)

2022-02-03

Kopiera länk