Västerås blir fristad för kulturarbetare
En eller flera förföljda kulturarbetare får en fristad i Västerås. Det väntas kommunfullmäktige besluta på torsdag.
För att ge stöd till förföljda kulturarbetare finns ett internationellt nätverk, Icorn (International Cities of Refugee Network). De städer som är medlemmar i nätverket åtar sig att bekosta uppehälle för en hotad författare, journalist, bloggare, fotograf, konstnär, skådespelare eller liknande.
Över tjugo svenska städer är medlemmar och nu ska Västerås stad ansöka om medlemskap, efter beslutet i fullmäktige. Kommunen ska även anställa en koordinator som samordnar och driver projektet.
– Äntligen, det är väldigt glädjande! Fristadsprogrammet är en solidaritetshandling med all världens utsatta kulturarbetare, säger Lars Nordin (V), ledamot i kommunfullmäktige.
Medlemskap i Icorn har varit aktuell i kommunen under lång tid. Redan 2013 lyfte Vänsterpartiet frågan och efter många turer, bland annat en motion från Vänsterpartiet förra året, blir fristadsprogrammet verklighet.
– Att Västerås inte redan är medlem beror på att de styrande majoriteterna inte tidigare har ansett att man har haft råd att avsätta de medel som en sådan fristad skulle kosta kommunen. Trots att i stort sett alla partier i fullmäktige säger att frågan är viktig och angelägen, säger Lars Nordin (V).