Motion

Stoppa sexuell exploatering

Motion till Västerås kommunfullmäktige

Samtycke kan inte köpas. Köp av sexuella tjänster kommersiell sexuell exploatering är en del av det sexuella våld som riktas mot framför allt kvinnor och flickor, men även män och HBTQI-personer. Idag är människohandel världens tredje vanligaste brott. Kommersiell sexuell exploatering innebär att någon utför sexuella handlingar mot ersättning. Ersättningen kan vara pengar, saker, alkohol, droger, någonstans att bo med mera och kan ges till den som utför handlingarna eller till en tredje part.

Utifrån nationell statistik har upp till 2 000 västeråsare utsatts för kommersiell sexuell exploatering. Snittåldern för de som utsätts första gången är 15 år.  I programmet Sommar i P1 berättade västeråsaren Mathilda Hofling om hur unga tvingas sälja sig och hur de, ofta via nätet, luras in till en värld av våldtäkter och övergrepp. Förövarna är vanligen män, med varierande ekonomisk och social bakgrund. Enligt Folkhälsomyndigheten har var tionde svensk man har köpt sex någon gång i sitt liv.  

Västerås stad behöver ta ett ansvar för de som utsätts för kommersiell exploatering. I rapporten Ingen hörde ropen på hjälp från organisationerna Child 10, Inte Din Hora och Ellen Centret anger de som blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering att det finns ett ”akut behov av generell resurs- och kompetensförstärkning för att säkerställa att hjälp ges tillräckligt snabbt, att den ges tillräckligt länge och att hjälpen är anpassad för att möta komplex problematik”.

Sedan en tid tillbaka finns en så kallad KAST-mottagning i Västerås. KAST står för köpare av sexuella tjänster och mottagningen är specialiserad på att möta de som vill sluta köpa sex, har funderingar kring sexköp eller upplever sig ha ett sexmissbruk. Nu vill vi att Västerås stad, gärna tillsammans med Region Västmanland, startar en så kallad MIKA-mottagning som finns i flera andra städer. Där erbjuds stöd och rådgivning till de som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller har varit utsatta för människohandel. Även de som har erfarenhet av sugardejting, sålt filmer eller bilder är välkomna.

Eftersom många är barn när de utsätts första gången behöver även elevhälsan, barn- och ungdomspsykiatrin och ungdomsmottagningar vara instanser som möter den utsatta med större kunskap och förståelse kring kommersiell sexuell exploatering.

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

att Västerås stads skolor samt berörda förvaltningar och bolag mer systematiskt arbetar med attityder gentemot sexköp, i syfte att minska efterfrågan på köp av sexuella tjänster.

att Västerås stad tillsammans med Region Västmanland utreder förutsättningarna för att starta och driva en MIKA-mottagning för de som behöver vård till följd av kommersiell sexuell exploatering.

att anställda inom Västerås stads förvaltningar, som i sitt yrke kommer i kontakt med unga eller vuxna som har erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering, erbjuds utbildning på området. Jämställdhetsmyndighetens utbildningsmaterial i webbkursen ”Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel” kan ligga till grund för det kunskapshöjande arbetet.

att Västerås stad genomför en återkommande kartläggning av förekomsten av kommersiell sexuell exploatering och dithörande människohandel inom staden. Resultatet av kartläggningen ska redovisas till kommunfullmäktige.

Anna Maria Romlid
Lars Nordin
Hawar Asaiesh 
Vicktoria Bagi
Harri Åman (V)

2022-03-10

Kopiera länk