Motion

Samordna kommunens antirasistiska arbete

Motion till Västerås kommunfullmäktige

Samordna kommunens antirasistiska arbete

För många invånare i vår kommun är rasism en verklighet i vardagen. Oavsett om det är orden som riktas mot en på gatan eller om det är diskriminering på arbetsmarknaden så är det oacceptabelt. 

Rasism är något som påverkar människors hälsa och livsvillkor negativt, i de värsta fall skördar den liv. Ingen människa ska diskrimineras beroende på var den kommer ifrån, hur den ser ut eller vilket namn den har. Men det sker fortfarande, vi har inte kommit längre.

Arbetet mot rasism måste tas på allvar och fler insatser krävs. Att kommunen ska jobba mer med diskrimineringsfrågor på olika sätt är en självklarhet och det är bra att den ambitionen finns i Västerås stad. Men det antirasistiska arbetet kräver satsningar. Vill vi vara en kommun fri från rasism måste vi ge förutsättningar för att uppnå målet. Det krävs att någon har ett övergripande ansvar och säkerställer att arbetet genomförs. Om vi ska vara en kommun för alla måste det vara tydligt att vi också satsar på att inkludera alla kommunens invånare.

Västerås stad behöver stärka upp sitt antirasistiska arbete, det ska vara tydligt för alla att vi jobbar för en kommun fri från rasism. Det räcker inte med vackra ord och skrivelser i vår värdegrund eller olika policydokument. Som kommun behöver det även synas med konkreta handlingar. 

Ett samhälle fritt från rasism är bara möjligt om alla jobbar tillsammans för att nå detta mål. För oss i Vänsterpartiet är det här en av våra viktigaste frågor. Det antirasistiska arbetet står sida vid sida med vårt arbete för ett socialistiskt, feministiskt och ekologiskt samhälle.

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

att tillsätta en funktion med uppdraget att driva och samordna kommunens antirasistiska arbete med ett övergripande ansvar att motverka rasism i Västerås Stad.

Anna Maria Romlid (V)
Lars Nordin (V)
Hawar Asaiesh (V)
Vicktoria Bagi (V)
Shiar Mala Said (V)

2022-04-07

Kopiera länk