Debattartikel

Ingen militärallians med ett land som förföljer minoriteter

Debattartikel publicerad i VLT den 26 maj:

Ingen militärallians med ett land som förföljer minoriteter

Att vi från Vänsterpartiet är emot ett Nato-medlemskap kommer inte som en överraskning för någon. Vi har alltid varit tydliga i frågan. För det är vi stolta. Som socialister är det inte tänkbart att ingå i en militärallians som består av någon totalitär regim, eller länder som vi vill stå fria och kritisera. Det är helt enkelt inte förenligt med varken den nationella eller internationella politiken vi står för.

Ett av Natoländerna som vi har varnat för hela tiden är Turkiet med Erdogan vid styret. Ingen är förvånad, allra minst vi att Erdogan nu kräver att Sverige ska lämna ut sina egna medborgare som en gått flytt den turkiska statens förföljelse och tortyr.

Kurder har i över hundra år mördats, förföljts och torterats av den turkiska staten. Att det nu blir kurderna som hamnar i centrum och som gisslan i Sveriges Nato-förhandlingar är inte ett dugg överraskande. Det som däremot är häpnadsväckande är hur den socialdemokratiska regeringen utan att blinka sålde ut kurderna för en militärallians. Gång på gång har utrikesministern Ann Linde (S) varit ute nu och försäkrat Erdogan att hon minsann tillsammans med regeringen anser att PKK är terrorister. Även här har Vänsterpartiet en annan hållning, vi ser inte PKK som terrorister. Den som kan Kurdistans historia vet också på vilka grunder PKK kom att bildas.

Den kurdiska frågan är inte så komplex egentligen. Det kurdiska folket har i en västerländsk överenskommelse en gång i tiden (efter första världskrigets slut) söndrats och härskats. Ett folk på närmare 30 miljoner delades upp mellan fyra länder och i varje land har de förföljts torterats och mördats enbart för sin etnicitet. För den som är intresserad kan ni bland annat lästa om massakern i Dersim eller operation Anfal. Mycket har redan satt djupa spår i den kurdiska befolkningen. Och i dagsläget bombar Turkiet de kurdiska bergen men det är det knäpptyst om.

Dessutom har Turkiet krävt att Sverige ska klippa banden till YPG och YPJ. Det här är alltså samma folk som tog striden mot IS och besegrade dem. För att skydda omvärlden har de skapat läger och fängelser som de håller IS-terrorister i eftersom ingen annan vill göra det.

Sveket mot kurderna går inte att ta in.

Men är detta första gången som vi ser ett svek från den Socialdemokratiska regeringen mot minoriteter som drabbats av Turkiets grymheter? Svaret är nej. Än i dag har inte de minoriteter som drabbades i folkmordet Seyfo 1915 fått upprättelse. Många svenskar är i dag ättlingar till folkmordets offer. År 2010 beslutade riksdagen på initiativ av bland andra Vänsterpartiet att erkänna folkmordet på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Osmanska riket. Varken den dåvarande borgliga regeringen (M, C, KD, L) eller den nuvarande Socialdemokratiska regeringen har gjort det. Det är oacceptabelt.

Den internationella solidariteten och freden kommer alltid gå före en militärallians för oss i Vänsterpartiet.

Hawar Asaeish (V)

Ersättare i kommunstyrelsen

Anna Maria Romlid (V)

Oppositionsråd

Kopiera länk