Debattartikel

Är Västerås bottenplacering i skolrankingen fake news?

Debattartikel publicerad i VLT den 27 maj:

Är Västerås bottenplacering i skolrankingen fake news?

I debattartikeln ”Vilseledande om skolan och äldreomsorgen”, VLT den 4 maj, hävdar Liberalerna att Vänsterpartiet sprider ”fake news” när vi påtalar att den politiska majoriteten (S, L, C, MP) har gjort smygbesparingar under mandatperioden.

Det vi har gjort och fortsätter göra är att kritisera majoritetens ”satsningar”. De har konsekvent ätits upp av generella besparingskrav och bristande kompensation för demografi, löner och priser.

Undantaget är årets budget som var mindre dålig på grund av ökade statsbidrag.

Två exempel:

– I den kommunala budgeten för 2020 sa majoriteten först till äldrenämnden att de skulle spara 15 miljoner kronor. Sedan gav de tillbaka dessa 15 miljoner kronor för att göra en ”satsning” på äldreomsorgen.

– I förra årets budget sparades 18 miljoner kronor på förskolenämnden. Därefter använde majoriteten ungefär hälften av den summan (9,2 miljoner kronor) för att göra ”satsningar” på förskolan. I själva verket skulle alltså förskolenämnden spara 8,8 miljoner kronor.

Majoriteten vill gärna framstå som progressiva när de summerar sin insats under de senaste fyra åren. Men de flesta av deras budgetar har varit ett nollsummespel. De har gett med egna handen och tagit tillbaka med andra handen. Det är vad Vänsterpartiet menar när vi säger smygbesparingar.

Den oberoende tankesmedjan Balans har också granskat majoritetens siffertrixande i Västerås. Enligt deras beräkningar var grundskolenämnden tvungen att spara 600 000 kronor under 2019 även om majoriteten hävdade att de satsade 35 miljoner kronor på skolan.

I sin argumentation ger Liberalerna intrycket av att Västerås skolor går som tåget och att det aldrig har satsats lika mycket.

Lärarförbundets skolranking ger en annan bild. För fyra år sedan låg Västerås på plats 256 av landets 290 skolkommuner. Bottenplaceringen var en ”skam” enligt Liberalernas valpropaganda 2018.

I den senaste rankingen, som kom förra året, ligger Västerås fortfarande på plats 256. Men det kanske inte stämmer…

En fråga till Liberalerna: Kör Lärarförbundet också med fake news?

Anna Maria Romlid (V)
Oppositionsråd

Kopiera länk