Debattartikel

Dags för ett omtag med Växhuset

Det är med stor sorg vi ser Växhusets ekonomiska förening försvinna i Västerås. Föreningen har sedan 1997 varit en viktig aktör för kommunens kulturella infrastruktur, inte minst för sitt arbete med arrangemang och social hållbarhet. Jag och många med mig har varit imponerade över föreningens kraft och förmåga att utveckla kulturlivet och demokratin i Västerås.

Vid årsskiftet avslutade Kulturnämnden avtalsförhållandet med Växhusets ekonomiska förening. Nämnden hänvisade till att kommunens avtal och stödet till föreningen inte har varit lagenligt. Vänsterpartiet inte haft någon plats i Kulturnämnden under denna mandatperiod, men vi har följt frågan noga och träffat Växhusets ekonomiska förening och andra föreningar i huset vid ett flertal tillfällen.

Upplevelsen som jag får utifrån, utan att ha varit en del av processen är att Västerås stad inte har arbetat för att föreningen ska kunna ha kvar sin verksamhet. Föreningen har mer eller mindre känt sig motarbetad av kommunen.

Besvikelsen över processen är stor. Det handlar framför allt om bemötande och information, men också om politisk vilja. I stället för att jobba lösningsfokuserat har kommunen stakat ut en enda väg framåt, med argument om juridik och ekonomi. De mjuka värdena har glömts bort. Fokus har inte legat på föreningen, medlemmarnas behov eller västeråsarna.

Växhuset är i dag en av Västerås största och viktigaste mötesplatser, mycket tack vare Växhusets ekonomiska förening. År 2019 genomfördes 698 programpunkter, varav 356 kulturprogram. Totalt var det cirka 200 000 besökare/deltagare på dessa aktiviteter. Under pandemiåren 2020 och 2021 var siffrorna nästan lika höga.

Som vänsterpartist värnar jag om den kommunala verksamheten, men jag kan inte bortse från den kraft som kommer från civilsamhället i allmänhet och Växhusets ekonomiska förening i synnerhet.

Jag hoppas att vi efter valet kan komma fram till en annan lösning än de beslut som i dag är fattade för Växhuset. Det kan handla om ett idéburet offentligt partnerskap (IOP), socialt företag eller liknande. För gräsrotsdemokrati växer inte på träd och vi behöver värna och vattna alla ideella krafter och initiativ som vill växa och gro i Västerås.

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Kopiera länk