Debattartikel

Självklart ska undersköterskor ha arbetsskor

De anställda är kommunens främsta resurs. Det ska vara en självklarhet att kommunen erbjuder löner som det går att leva på, trygga anställningsvillkor och goda möjligheter att utvecklas i sitt yrke. Det är inte bara en rättvisefråga utan också en förutsättning för att kommunen ska ha möjlighet att rekrytera personal i framtiden och upprätthålla en god välfärd för västeråsarna.

Att stärka arbetsvillkoren för kommunens anställda är en prioriterad fråga för Vänsterpartiet och vi har i en motion föreslagit att Västerås stad ska bekosta arbetsskor till de som jobbar inom vård och omsorg. Många går långa sträckor varje dag på hårda betonggolv. I hemtjänsten är personalen ute i alla typer av väder.

Arbetet ställer krav på bra skor som ger det stöd som behövs. Men en bra sko kostar och tyvärr har inte alla möjlighet att lägga uppemot 1 000 kronor på arbetsskor. I stället köper man de skor som är billigast. Dåliga skor kan leda till belastningsskador och ont i knän, höfter, rygg, nacke och axlar. Stadiga och fotriktiga skor motverkar dessa skador.

Bra arbetsskor för personal i vård och omsorg är även en jämställdhetsfråga. Kommunens anställda som jobbar utomhus på den tekniska sidan har fria arbetsskor, men undersköterskorna får betala sina skor själva. För oss är det självklart att man borde få arbetsskor även inom kvinnodominerade yrken.

När frågan var uppe i kommunstyrelsen föreslog tjänstemännen bifall, men förslaget röstades ner av L, M och KD. I de politiska nämnderna som motionen var remitterad till var SD lika negativa. Nu när frågan kommer till fullmäktige för slutgiltigt beslut hoppas vi att de tar sitt förnuft till fånga och röstar för att även vård- och omsorgspersonalen ska få vettiga arbetsskor!

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Hawar Asaiesh (V)

ersättare i kommunstyrelsen

Kopiera länk