Pressmeddelande

Romlid ska granska tvångsvård 

Anna Maria Romlid (V), kommunalråd i Västerås, ska representera Sveriges kommuner och regioner i Statens institutionsstyrelses insynsråd. 

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård i hela landet och verkställer sluten ungdomsvård. Myndigheten har särskilda ungdomshem med och så kallade LVM-hem för vård av vuxna missbrukare. 

Till vardags är Anna Maria Romlid kommunalråd och ordförande för Västerås stads individ- och familjenämnd. Som ordförande fattar hon ibland beslut om att ansöka om SiS-placeringar för västeråsare. Hon har reagerat kraftigt på den senaste tidens uppmärksammade granskningar som har avslöjat våld och övergrepp på SiS ungdomshem.

Det är fullständigt oacceptabelt och något som behöver tas på största allvar. Vi i Vänsterpartiet ställer oss bakom kraven från barnrättsorganisationer på skärpt insyn, förbud av avskiljningar och införande av barnombud, säger Anna Maria Romlid (V).

I rollen som ledamot i Statens institutionsstyrelses insynsråd ska Anna Maria Romlid utöva insyn i SiS verksamhet och ge myndighetschefen råd. Hon valdes av Sveriges kommuner och regioners (SKR) styrelse och på en valkonferens tidigare i veckan utsågs hon även till ersättare i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg.

Kopiera länk