Nyheter

Västerås öppnar Mikamottagning

Västerås stad startar en Mikamottagning för personer som har blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering. Beslutet fattades av individ- och familjenämnden strax före sommaren. 

Mottagningen kommer att erbjuda stöd till personer som har sålt sexuella tjänster och sexuellt material, samt personer som har utsatts för människohandel i sexuellt syfte. Verksamheten kommer att vara en del av socialtjänstens enhet Centrum mot våld (CMV), som sedan slutet av 2021 har bedrivit en särskild verksamhet för personer som är utsatta för prostitution och människohandel.

Utöver att verksamheten får ett nytt namn kommer det att etableras snabbspår inom Region Västmanland till bland annat Kvinnokliniken och Vuxenpsykiatrin.

– Det känns mycket bra att vi startar en Mikamottagning. Förvaltningen har i dagsläget kompetens och erfarenhet, nu kompletterar vi med ett snabbspår till regionen och en informationskampanj för att nå fler, säger Anna Maria Romlid (V), ordförande i Individ- och familjenämnden.

Beslutet är resultatet av en motion från Vänsterpartiet och ett beslut från Västeråsmajoriteten (S, V, C, KD) förra året om att utreda frågan.

Kopiera länk