Lagstifta bort de farliga färgämnena

I en debattartikel i dagens vlt beskriver Johan Lindahl farorna med azo-färgämnen i livsmedel och efterfrågar ett förbud mot dessa.

För varje år som går blir vi kunder alltmer kritiska och medvetna som konsumenter, delvis därför att vi är intresserade av vad vi stoppar i oss, men också därför att vi måste.
En
undersökning, nyligen publicerad i tidningen Råd och Rön, visar hur
vanligt förekommande det är med hälsofarliga färgämnen i godis. Vad kan
vi egentligen göra för att garantera att dessa ämnen inte hamnar i våra
barns lördagsgodis?


Så kallade azofärgämnen förekommer ofta i
lösgodis, läsk, saft, energidrycker och läkemedel. Färgämnena är främst
farliga för överkänsliga personer, men de ökar också allergirisken hos
barn.

I en forskningsartikel i den välrenommerade medicinska
tidskriften The Lancet i höstas pekades azo-färgämnen dessutom ut som
en källa till hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn och
ungdomar.
Dessa hälsofarliga färgämnen har varit förbjudna
i Sverige fram till 1999.

Efter hot om sanktioner från EU beslöt dock Livsmedelsverket att häva förbudet.
De
stora butikskedjorna, exempelvis Coop och Ica, har sedan länge haft en
policy som stoppar all försäljning av produkter innehållande
azo-färgämnen, men hur kan vi utan ett förbud mot dessa hälsofarliga
färgämnen vara säkra på att de inte förekommer i våra barns godis eller
skolmat?

Tidningen Råd och Röns undersökning visar att azo-färgämnen
fortfarande före­kommer i livsmedelsbutikerna. Det är därför dags att
regeringen agerar och inför ett nationellt
förbud mot azofärgämnen.
Eller är den fria marknaden heligare än våra barns hälsa för den borgerliga regeringen?

Johan Lindahl (v) 

Kopiera länk