Aktuellt

Skydda Iraks minoriteter

Vi ser med stor oro på det som händer i Irak. Redan när den amerikanskledda invasionen av Irak inleddes menade vi och många med oss att risken var mycket stor att konflikten skulle bli långvarig.

Tyvärr har denna oro besannats. Det är minoriteter och särskilt kvinnor och barn i Irak som får bära konsekvenserna av västvärldens miss- lyckanden.

Men nu måste omvärlden samla sig, den svenska regeringen får inte ha en passiv inställning utan måste använda de påverkansmöjligheter och politiska verktyg som finns till förfogande för att få ett slut på förföljelserna av kurder, yezidier, assyrier och andra minoriteter som attackeras bara på grund av sin etnicitet och/eller sin religion.

Vänsterpartiet vill att den svenska regeringen ska jobba för att:

• löftena om humanitärt stöd uppfylls och att hjälpen når fram till dem som behöver den mest.

• Att Sverige i FN lyfter frågan om hur man kan säkerställa att assyrierna och andra minoriteter på Ninveslätten där assyrierna fortfarande är i majoritet kan få leva kvar och respekteras.

• Att FN utser en särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Irak och att avvisningar till landet upphör.

Slutligen bör Sverige agera inom EU och FN för att sanktioner införs mot de individer, organisationer och stater som förser IS med resurser och vapen. Demokratiska värden och mänskliga rättigheter måste sättas framför vapenindustrins jakt på vinster.

Vasiliki Tsouplaki (v), riksdagskandidat

Linn Wegemo, ordförande Vänsterpartiet Västerås

Sabiha Otlu (v), kandidat till kommunfullmäktige

Kopiera länk