Låt inte barnen betala

Den styrande Västeråsalliansen, som består av de fyra borgerliga partierna och Miljö­partiet, har sedan maktskiftet genomfört kännbara försämringar inom förskolan och fritids i Västerås…

För att mildra kritiken ­kallas de senaste neddragningarna för en satsning för att ”bibehålla kvaliteten”. Något negativt (mindre pengar till förskolan och fritids) ska alltså uppfattas som något positivt.

Det här är förändringar som man aviserade redan i valrörelsen men inte haft modet att genomföra förrän nu, då man kan skylla på den ekonomiska krisen. Vi menar att för­skola och fritids borde prioriteras före de skattesänkningar Västeråsalliansen drivit igenom.

Det vi nu ser är ett systemskifte som visar sig i konkreta åtgärder, vilket drabbar alla barn men i synnerhet barn till föräldralediga och barn till arbetslösa föräldrar. Argumenten för nedskärningarna är av ekonomisk art.

Västeråsare, detta handlar inte om ­ekonomi, det handlar om att en annan grundsyn nu råder i Stadshuset gällande barn och förskola.

En grundsyn som ser förskolan­/fritis som en förvaring av barn då föräldrarna arbetar. Någon annan slutsats kan inte göras i och med de beslut majoriteten nu tagit. ­Varför skulle annars Simon tvingas sluta på fritids när mamma blir arbetslös, vilket blir en realitet den första januari 2010?

För varje neddragning och försämring man gör inom förskolan klingar den borgerliga ­alliansens så kallade satsning på Barnens År 2009, allt mer falskt. Försämringarna som nu genomförs drabbar inte bara barn till föräldrar med låga inkomster, utan samtliga barn och föräldrar.

En av de mest kännbara försämringarna är att barn till arbetslösa och föräldralediga nu bara får vistas på förskolan tre timmar per dag.

Försämringen är cynisk och orättvis.

Om en förälder väljer att vara hemma med ett yngre syskon, eller förlorar jobbet, så är det ska alltså barnet som får betala för det. Hur kan man med gott samvete låta barnen ­betala för att mamma eller pappa är arbetslös? Det går utmärkt, om man som majoriteten i Stadshuset har en annan grundsyn på förskolan, där det i första rummet handlar om förvaring.

Nu kommer majoriteten att svara, precis som moderaten Mikael Damsgaard gjort ­tidigare, att det inte är ett straff för barnen att vara hemma med sina föräldrar.

Men ­förskolan är enligt vår syn framförallt till för barnen.Det livslånga lärandet börjar där.

­Förskolan är en mycket viktig mötesplats där man träffar kompisar och utvecklar olika ­sociala förmågor.

Alliansen anser tydligen att barn till föräldralediga och arbetslösa har mindre behov av detta än barn till arbetande föräldrar. Någon annan logik finns inte.

När beslut som rör barn fattas av kommunen, ska en barnkonsekvensanalys göras. Det har även gjorts i detta fall, och analysen är det slutgiltiga beviset på skillnaden mellan ”höger” och ”vänster” i Västerås. I analysen till detta beslut ställs frågan om barns bästa sätts i främsta rummet. Till vår stora förvåning besvaras frågan med ja.

De borgliga ­partierna i Västerås inklusive Miljöpartiet menar alltså på fullaste allvar att de sätter Simons bästa i första rummet när hans ­mamma blir arbetslös och han inte längre får gå på ”fritis”.

Vi känner också för den kompetenta ­personal som arbetar inom förskolan. Under Alliansens styre har personalen tvingats bli kontrollanter av vistelsetid, fylla i alla ­möjliga intyg, och nu även hålla koll på vilka blöjor som tillhör vilka barn. När ska man få tid för pedagogik och utveckling av verksamheten?
Per Lithammer, Stefan Kudryk, Simån Cicek, Vasiliki Tsouplaki, Angelica Emmoth, Vänsterpariet i Västerås

Kopiera länk