Klyftorna växer – dags att agera
Ojämlikheten i Västerås fortsätter öka, enligt siffror från SCB. I en interpellationunder kvällens kommunfullmäktige undrar Anna Maria Romlid (V) vad Socialdemokraterna tänker göra för att bromsa utvecklingen.
Nyligen sände SVT ett inslag om att svenskarna har fått högre ekonomisk standard under 2000-talet men att inkomstskillnaderna i samhället blivit större. I samband med publiceringen presenterade SVTsiffror från Statistiska centralbyrån som visar hur den ekonomiska ojämlikheten har ökat i landets kommuner.
Västerås beskrivs som en typisk kommun i sammanhanget. År 2011 hade en genomsnittlig västeråsare 18 650 kronor i disponibel inkomst varje månad. Motsvarande summa för den rikaste procenten var 103 727 kronor. År 2017 var siffrorna 21 000 kronor respektive 193 083 kronor.
Annorlunda uttryckt hade den mest högavlönade procenten i Västerås en disponibel inkomst som var 5,6 större än medelvästeråsaren 2011 och 2017 hade skillnaden ökat till 9,2 gånger.
– Samhällen som inte är jämlika är inga bra samhällen. Minskad ojämlikhet och rättvisare fördelning
är ett mål i sig, säger Anna Maria Romlid (V).
I en interpellation till kommunstyrelsens ordförande, Anders Teljebäck (S), ställer Anna Maria Romlid bland annat frågan: Vilka konkreta åtgärder kommer du att vidta för att ojämlikheten ska minska i Västerås?
– Politik för jämlikhet bedrivs inte bara med nationell skattepolitik. Det finns väldigt mycket vi kan göra på kommunal nivå, till exempel bygga billigare bostäder, höja lägstalönerna i kommunen rejält och skjuta till mer pengar till skolan, säger Anna Maria Romlid.