Aktuellt

Vänsterpartiet i Västerås vill ha kortare arbetsdagar i äldreomsorgen

I Göteborg har den rödgröna majoriteten nyligen tagit initativ till ett försök med arbetstidsförkortning i välfärden. Försöket ska pågå under minst ett år på en eller flera av stadens arbetsplatser. Nu vill Vänsterpartiet i Västerås att rödgrönt styrda Västerås stad ska gå samma väg.

Vänsterpartiets förstanamn i kommunvalet Anna Maria Romlid vill att Västerås tar efter Göteborg.
 Anna Maria Romlid 

– Vi vill genomföra ett försök med arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen. Vi är övertygade om att det kommer att höja kvaliteten och göra både äldre och anställda nöjdare, säger Vänsterpartiets förstanamn i kommunvalet Anna Maria Romlid.

Vänsterpartiet vill under kommande mandatperiod göra ett försök med 30 timmars arbetsvecka och sextimmars arbetsdag med bibehållen lön i den kommunala äldreomsorgen.

– Det måste vara möjligt för alla att kombinera heltidsarbete med föräldraskap och fritid utan att slita ut sig. Idag är det alldeles för många som har svårt att få livspusslet att fungera med långa och tunga arbetsdagar, förklarar Anna Maria Romlid.

Trots det politiska målet om rätten till heltid är det idag inte helt ovanligt att anställda inom äldre-omsorgen arbetar deltid. Långa dagar med ibland hårt fysiskt arbete och tuffa scheman gör att många helt enkelt inte orkar jobba heltid. Det är en av orsakerna till att Vänsterpartiet vill genomföra ett försök med arbetstidsförkortning inom äldreomsorgen.

– Deltidsarbetet är en kvinnofälla som får konsekvenser livet ut. Vi vill ge fler chansen att arbeta heltid men inser samtidigt att vissa jobb kräver kortare arbetsdagar, säger Vänsterpartiet i Västerås ordfö-rande Linn Wegemo.

Förslaget om försöksverksamhet med arbetstidsförkortning återfinns även i Vänsterpartiet Västerås nya kommunpolitiska program som presenteras inom kort.

 

För ytterligare kommentarer kontakta:

Linn Wegemo, 070 – 579 32 81
Anna Maria Romlid, 073 – 833 47 71

Vänsterpartiet har visionerna och politiken för att genomföra dem.
Vänsterpartiet har visionerna och politiken för att genomföra dem.
Kopiera länk