Debattartiklar

Vänsterpartiet ger möjligheter för pensionärer

 

Vi i Vänsterpartiet har sett hur äldre länge varit en grupp som övriga partier glömt bort och även genomfört kraftiga försämringar för. I dag betalar en pensionär med 12 000 kronor i månaden nästan 300 kr mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst.

Sedan 2006 har en genomsnittspensionär alltså betalat 52 000 kronor mer i skatt än motsvarande löntagare. Kostnaderna för att slopa denna skattediskriminering uppgår till cirka tio miljarder kronor.

Ett alldeles för högt belopp för att en utjämning kan ske nu, säger en del politiker. Men det senaste jobbskatteavdraget som infördes vid årsskiftet kostade tolv miljarder, vilket ansågs oproblematiskt av Alliansen. Det handlar alltså om hur man prioriterar.

Vi är det enda landet i EU som beskattar pensionärer hårdare än löntagare, men i en färsk Sifoundersökning anser hela 95 procent att pensionärsskatten är orättvis. Många äldre med utslitna kroppar tvingas också ta ut ålderspensionen flera år före 65 år på grund av de hårdare, omänskliga regel förändringarna i sjuk- försäkringen och får därmed en väldigt låg pension.

Med Vänsterpartiets politik får en ensamstående pensionär med 12 000 i månaden 755 kronor högre nettoinkomst per månad inräknat skattesänkning och bostadstillägg. För sammanboende ger det 1055 kronor mer per månad för hushållet.

I ett rikt land som Sverige ska inte människor behöva betala för sjukdom och utslitna kroppar med att i förtid ta ut sin pension. I ett rikt land som Sverige måste en pensionär kunna leva anständigt på sin pension.

Enligt statistik från SCB har andelen fattiga bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer tredubblats från 2004 till 2012 – från 10,3 procent till 30,2 procent, sen på det har vi alla fattigpensionärer. Enligt siffror från SCB levde 205 000 äldre under EU:s fattigdomsstreck 2012, 2003 var motsvarande siffra 125 000 människor.

Det är inte konstigt att vi har OECD:s (34 länder) snabbaste ökande klyftor. I en borgerlig världsbild uppskattas ökande klassklyftor som inkomstskillnader, karriärstegar och större lönespridning (positiva ord för ojämlikhet). Att försämra för den som redan har det svårt kallar Alliansen att ge människor incitament. Att försämra för vissa grupper i samhället, vilket även drabbar framtida pensioner är alltså en fullt medveten politik.

Vänsterpartiet har i stället en politik som ser alla grupper i samhället och ger möjligheter till ett värdigt och rikt liv oberoende av kön, inkomst, ålder, funktionshinder eller ohälsa. Vi vill stärka välfärden genom att ta bort möjligheten att ta ut vinster på gamla, barm, ungdomar och sjuka. Det måste vara varje människas behov av hjälp, stöd som är det viktigaste i vår välfärd.

Med en stärkt välfärd, bra trygghetsförsäkringar och en rättvisare politik för alla grupper så får vi ett starkare Sverige.

 

 

 

Kopiera länk