Samordna arbetet med jämställdhet och våldsprevention
Våld är ett av våra största jämställdhetsproblem. Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Därför är en av de viktigaste feministiska frågorna att bekämpa mäns våld mot kvinnor och destruktiva maskulinitetsroller. Västerås stads jämställdhetspolicy har väldigt ambitiösa mål:
- att skapa förutsättningar för att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Västerås ska bli en jämställd kommun.
- att avskaffa stereotypa könsroller, vilket är avgörande för att uppnå jämställdhet.
- att kommunen ska vara en pådrivande aktör i jämställdhetsarbetet och främja jämställdhet inom organisationen och i samhället i stort.
Menar vi allvar med jämställdhetspolicyns övergripande mål att Västerås ska bli en jämställd kommun behöver vi också ge rätt förutsättningar för arbetet. I dagsläget saknas en övergripande och ledande funktion för jämställdhet och våldsprevention i Västerås stad.
Västerås stad har goda erfarenheter från samarbetet med organisationen Män och projektet ”En kommun fri från våld”. Där har ett evidensbaserat utbildningsprogram tagits fram som i första hand har används i skolan. Det är fullt möjligt att ta erfarenheter från programmet till hela kommunen men det behövs en funktion som har det övergripande ansvaret.
Vi behöver stärka det långsiktiga och hållbara jämställdhet- och våldspreventionsarbetet. Hela kommunen behöver jobba med våldsprevention och jämställdhet. Inte bara enskilda projekt i skolan eller inom socialförvaltningen. Västerås stad behöver en beständig motor som jobbar förvaltningsövergripande på ledningsnivå.
Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:
att tillsätta en tjänst med uppdraget att driva och samordna stadens förebyggande arbete med ett övergripande ansvar för jämställdhet och våldsprevention i Västerås Stad.
Anna Maria Romlid
Lars Nordin
Hawar Asaiesh
Olle Kvarnryd
Vicktoria Bagi
Västerås 2018-11-08